Pages

maanantai 15. marraskuuta 2010

Mobiilin media/uutissisällön tuottamisen ja kuluttamisen uusia tuulia

Mobiiliraportointiin soveltuvia ja kansalais/lukija-aktiivisuutta hyödyntäviä mobiiliratkaisuja on valittu palkittavien joukkoon World Summit Awards 2010 - mobile content tapahtumassa Abu Dhabissa joulukuun alussa (http://www.wsa-mobile.org/winners). Poimintoina mobiilituottamisesta mm. Boston CitizensConnect, You are the Reporter, Need4Feed media ja uutiset sarjasta. Lisäksi muutamia muita aiheeseen liittyviä poimintoja. Sivustolla on myös muiden sarjojen (oppiminen, "voimauttaminen", turismi...) voittajakaartia.Seuraavat kuvaukset pohjautuvat WSA:n sivuston ja sovellusten/sovellustarjoajien sivustojen informaatioon.

RIA Novostin You are the Reporter -portaalissa kansalaisjournalistit voivat jakaa multimedia -uutisiaan (tekstiä, kuvia ja/tai videota). Mukana on kuvauksen mukaan uutisia korruptiosta, vallan väärinkäytöstä jne. Kuka tahansa mobiilipuhelimen käyttäjä voi tuottaa materiaalia ja lähettää sitä matkapuhelimella MMS-viestinä tai pc:llä. Kontribuoijien on hyväksyttävä palvelun ehdot ja eettinen koodi. Palvelu on otettu käyttöön huhtikuussa 2010 ja yli 700 juttua on ilmestynyt WSA sivuston mukaan 520 henkilön tuottamana.7-25 juttua lähetetään päivittäin.

RIA Novostin oma uutinen englanniksi:
http://en.rian.ru/agency_news/20101012/160927637.html?id=
Venäjän kielellä portaali:
http://www.reporter.rian.ru/

Boston CitizensConnect on Bostonin kaupungin tarjoama ilmainen iPhone/iPod touch (ilmeisesti myös Android) sovellus, jonka kuka tahansa voi ladata puhelimeensa. Tavoitteena on kaupungissa liikkuvien ja asuvien osallistuttaminen Bostonin lähiöiden kehittämiseen, toimia uutena hallinnon ja kansalaisten välisenä kanavana, sekä alueellisen kehittämisen uutena toimintatapana. Käyttäjä voi raportoida esimerkiksi havaitsemansa epäkohdan, kuten montun tiessä, sammuneen lampun tai graffitin, ja järjestelmä automaattisesti siirtää ilmoituksen asianosaisen kaupungin viranomaisen tehtävälistalle. Ilmoittamiaan epäkohtia ja niiden korjausta voi seurata mobiilisovelluksesta ja twiittailla niistä.

Boston CitizensConnect löytyy iTunesista esimerkiksi allaolevan linkin kautta.
http://www.wsa-mobile.org/winner/boston-citizensconnect-49720101104
Android:
http://www.androlib.com/android.application.gov-cityofboston-citizensconnect-qixzA.aspx
Citizen sourcing teemasta:
http://www.cityofboston.gov/Images_Documents/CitizenGovernance_tcm3-17600.pdf

Suomalaisen Newelon Need4Feed etsii tehtäville tekijöitä vapaista ja sopivista henkilöistä. Ratkaisu on tarkoitettu mobiilisisällön luomiseen ja keräämiseen media- ja julkaisualalle. Tavoitteena on tehostaa mediatalojen työnkulkuja ja syventää suhdetta lukijoihin. Ratkaisu soveltuu myös mm. järjestöjen käyttöön. Tehtäviä voidaan antaa esim. yksittäisille henkilöille, freelancereille, yhteisöille, paikallisille aktiiveille tai eksperteille. Käyttäjien profiileja voidaan päivittää koneoppimista hyödyntäen, ja/tai käyttäjän syöttämillä tiedoilla. TTY on yksi kehitysvaiheessa mukana olleista yhteistyöyliopistoista.

Newelon omat sivut:
http://www.newelo.com/Need4Feed

Apondator Traffic -mobiilisovellus (portugaliksi) puolestaan tarjoaa ajantasaista tietoa ruuhkaisen Sao Paolon ja lähialueen liikenteestä. Käyttäjä voi myös katsoa liikennekameroiden kuvia sekä saada geografiseen paikkaansa perustuen liikennetietoa. Sovellus on saatavilla iPhonelle, Windows mobileen sekä android puhelimiin. Sovelluksen ladanneita mainitaan olevan jo yli 100.000.

Sovellus esimerkiksi BlackBerry AppWorldissa:
http://appworld.blackberry.com/webstore/content/8971

Lisäksi sisältöä mediataloilta kuluttajille:

Guardian tarjoaa iPhonelle sovellusta ja erillistä mobiiliversiota (m.guardian.co.uk) ilmaiseksi mainos- ja sponsorirahoituksella.
http://www.guardian.co.uk/iphone

ABC tarjoaa Australiassa uutissisältöä iPhonelle mukaanlukien TV:n, radion ja ABC:n uutiset
http://www.abc.net.au/services/mobile/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti